
- Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Pečená vepřová žebra jsou oblíbenou pochoutkou nejen ve světě. Také u nás si žebra získala své příznivce, zvláště z řad mužů. Pokud jsou ale žebra připravená v pikantní medové marinádě, pak si na nich smlsne i nejedna žena. Pusťte se tedy do přípravy, nebudete litovat.
Tip pro vás!
Poctivá vepřová žebra seženete v každém dobrém řeznictví. My v redakci jsme je však levně a pohodlně nakoupili v Globusu.
Pokud jste koupili žebra vcelku, pak je nejprve naporcujte. Z jednoho "plátu" masa s kostí odsekněte vždy 2 - 3 kousky, tak akorát do ruky. Každý kousek oddělte z jedné strany co nejblíže ke kosti. Na dalším pak zbyde o to více masa. Takto postupujte, až budete mít všechna žebra naporcovaná. Pokud kupujete žebra u řezníka, můžete požádat o naporcování přímo jeho. Profesionálně připravené maso jistě nebude mít chybu.
Nyní je na řadě marináda. Tu smícháte ze všech ostatních ingrediencí tak, aby vám vznikla lehce lepivá a vláčná směs. Takovou konzistenci vám zajistí zvláště med, se kterým nemusíte šetřit. Nebojte se, sladkou chuť vyrovná šťáva z limety, worcester nebo i sójová omáčka. Jakmile budete mít marinádu, potřete jí připravená žebra a nechte tak na hodinu nebo dvě odležet v lednici. Poté vyskládejte žebra na pekáč, který jste předtím lehce potřeli olejem. Žebra poté ještě polejte zbylou směsí (nebo si ji můžete nechat stranou a podlévat průběžně při pečení). Nakonec vložte žebra do předehřáté trouby a pečte z obou stran minimálně 1 hodinu při 200 stupních.
Ujišťujeme vás, že pečená žebra v marinádě se jedí rukama. Jakékoliv pokusy o spořádané krájení příborem totiž většinou selhávají. To vám ale vůbec nemusí vadit! Postavte se k tomu kreativně, jako ve správné restauraci, kde grilovaná či pečená žebra podávají. Na stůl prostřete potřebný počet talířů a doprostřed stolu připravte podložku na pekáček. Na něj poté dáte všechna pečená žebra, ať si hosté berou, co jim hrdlo ráčí. K tomu připravte zásobu papírových ubrousků, ošatku s pečivem (k pečeným žebrům doporučujeme poctivý pecen chleba) a také misku na kosti.
Na závěr hostiny přineste předem připravenou misku s vodou a několika plátky citronu. V této misce si mohou hosté omýt ruce, než dojdou pořádné očistě na toaletě. Uvidíte, že s takovou výbavou budete královnou (nebo králem) večera! Přejeme vám, ať se vám dílo vydaří a hlavně dobrou chuť!