Upravit stránku
Chcete se vytáhnout před hosty nebo rodinou a připravit jim nezapomenutelnou pochoutku? Zbavte se představ, že nad letní grilování nic nemá. Vaši přátelé ať si klidně přinesou hermelín na gril, nějaké ty klobásky nebo steak, upozorněte je ale, že budou mít od vás skvělá pečená žebra! A po nich se budou rozhodně oblizovat až za ušima.

Pečená vepřová žebra jsou oblíbenou pochoutkou nejen ve světě. Také u nás si žebra získala své příznivce, zvláště z řad mužů. Pokud jsou ale žebra připravená v pikantní medové marinádě, pak si na nich smlsne i nejedna žena. Pusťte se tedy do přípravy, nebudete litovat.

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 kg vepřových žeber
  • olej
  • pečivo
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • šťávu z 1 limetky
  • 4 lžíce medu
  • špetku soli a pepře
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžičku chilli
  • kořenící směs "Tandoori masala" (nemusí být, obsahuje římský kmín, koriandr, zázvor, česnek, chilli a sůl)
Tip pro vás!
Poctivá vepřová žebra seženete v každém dobrém řeznictví. My v redakci jsme je však levně a pohodlně nakoupili v Globusu.

Jednoduchý postup


Pokud jste koupili žebra vcelku, pak je nejprve naporcujte. Z jednoho "plátu" masa s kostí odsekněte vždy 2 - 3 kousky, tak akorát do ruky. Každý kousek oddělte z jedné strany co nejblíže ke kosti. Na dalším pak zbyde o to více masa. Takto postupujte, až budete mít všechna žebra naporcovaná. Pokud kupujete žebra u řezníka, můžete požádat o naporcování přímo jeho. Profesionálně připravené maso jistě nebude mít chybu.

Nyní je na řadě marináda. Tu smícháte ze všech ostatních ingrediencí tak, aby vám vznikla lehce lepivá a vláčná směs. Takovou konzistenci vám zajistí zvláště med, se kterým nemusíte šetřit. Nebojte se, sladkou chuť vyrovná šťáva z limety, worcester nebo i sójová omáčka. Jakmile budete mít marinádu, potřete jí připravená žebra a nechte tak na hodinu nebo dvě odležet v lednici. Poté vyskládejte žebra na pekáč, který jste předtím lehce potřeli olejem. Žebra poté ještě polejte zbylou směsí (nebo si ji můžete nechat stranou a podlévat průběžně při pečení). Nakonec vložte žebra do předehřáté trouby a pečte z obou stran minimálně 1 hodinu při 200 stupních.

Syrové maso na prkénku

Prostřete stůl stylově a s vtipem


Ujišťujeme vás, že pečená žebra v marinádě se jedí rukama. Jakékoliv pokusy o spořádané krájení příborem totiž většinou selhávají. To vám ale vůbec nemusí vadit! Postavte se k tomu kreativně, jako ve správné restauraci, kde grilovaná či pečená žebra podávají. Na stůl prostřete potřebný počet talířů a doprostřed stolu připravte podložku na pekáček. Na něj poté dáte všechna pečená žebra, ať si hosté berou, co jim hrdlo ráčí. K tomu připravte zásobu papírových ubrousků, ošatku s pečivem (k pečeným žebrům doporučujeme poctivý pecen chleba) a také misku na kosti.

Na závěr hostiny přineste předem připravenou misku s vodou a několika plátky citronu. V této misce si mohou hosté omýt ruce, než dojdou pořádné očistě na toaletě. Uvidíte, že s takovou výbavou budete královnou (nebo králem) večera! Přejeme vám, ať se vám dílo vydaří a hlavně dobrou chuť!

Nahoru