Upravit stránku
Pokud mate rádi typické letní ovoce, jako jsou například třešně, jahody, broskve nebo maliny a víte, že na ně dostanete chuť i v zimě, není nic snazšího, než je uchovat některým z možných způsobů. Je jen na vás, zda si vyberete prosté zmražení nebo jestli z ovoce uděláte kompoty či marmelády. Plody můžete samozřejmě i sušit. V článku se seznámíte s výhodami i nevýhodami jednotlivých variant a dostanete i několik užitečných tipů.

Zmrazování není tak lehké, jak se zdá


Zmrazení uchová nejvíce vitaminů a dalších důležitých látek. Proto je nejvhodnějším způsobem konzervování ovoce a zeleniny. A navíc je jednoduché. Plody stačí naporcovat do pytlíků a uložit do mrazáku - externí odkaz . Ale pozor! Zejména při pomalém zmrazování dochází k nepříznivým účinkům ledu na tkáně potravin. V mezibuněčných prostorách narůstají velké krystaly, které stahují vodu z okolí a trhají stěny buněk. Při rozmrazení voda vyteče, a ovoce je pak měkké jako bláto. Proto je všeobecně rozšířená představa o tom, že zamrazit ovoce je snadné, mylná. Aby se vše povedlo, je třeba dodržovat několik pravidel:

  • Mrazničku nastavte na maximální výkon.
  • Ze sáčků naplněných ovocem vytlačte nebo vysajte vzduch.
  • Zmrazujte postupně a po menších dávkách.
  • Naplněné sáčky vkládejte ke stěnám mrazničky.
  • Používejte jen zdravé nepoškozené plody.

Důležité jsou i obaly - musí být vodotěsné a minimálně propustné pro vodní páru, aby potraviny nevysychaly. Také nesmějí příliš tepelně izolovat či vinou nízkých teplot křehnout. K mražení ovoce a zeleniny jsou nejlepší polyetylenové a mikrotenové sáčky a fólie. Plody nasypte jen asi do třetiny až poloviny sáčku postaveného do svislé polohy. Pak z něj vytěsněte nebo vysajte všechen vzduch a sáček uzavřete - gumičkou nebo uzlíkem. Pak sáček položte do vodorovné polohy a rozložte náplň v nízké vrstvě. Díky tomu plody zmrznou rychle a uchovají si svou původní formu a chuť.

Tip: Nezapomeňte, že konzervační účinek nízkých teplot trvá jen po dobu zmrazení. Jakmile ovoce nebo zeleninu jednou vyndáte, brzy je spotřebujte - rychle se kazí.

Sušte, sušte, sušte!


Švestky, meruňky, broskve, banány, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky či šípky - sušit lze prakticky všechno. Vybírejte však jen zralé, chutné a zdravé plody. Ovoce omyjte, popřípadě oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky nebo kolečka a vyberte jaderníky. Je nutné, abyste byli rychlí, aby potraviny na vzduchu nezhnědly. Pak připravené ovoce rozprostřete na sušicí rošty v sušičce na ovoce. Pokud nemáte sušičku, použijte plech s pečícím papírem a vložte do trouby. Sušit začněte při nízké teplotě - asi při 20 °C. Když je prosušené, zvyšte na 50 až 70 °C, ale v závěru teplotu opět snižte. Horko nad 85 °C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů.

Tip: Správně sušené ovoce je pružné až kašovité, ale při stisku s něj neteče žádná šťáva. Nemá být ztvrdlé ani spálené.

Zavařit můžete prakticky cokoli

Radami, tipy a recepty na správné zavařování bylo už popsáno mnoho knih a webových stránek. Základní fakta jsou však pokaždé stejná:

  • Sklenice s víčky umyjte a vyvařte - i nové. Vůbec neuškodí, když je vypláchnete kořalkou nebo rumem. Zavařenina získá decentní chuť, a navíc tím podpoříte sterilizaci.
  • Naplňte je, zavíčkujte a vyskládejte do zavařovacího hrnce. Pokud chcete zavařovat v páře, nalijte vodu jen pod sklenice. Jestliže zavařujete ve vodě, zalijte sklenice do čtvrtiny až poloviny.
  • Hrnec zakryjte poklicí a vodu rychle uveďte na teplotu kolem 85 ºC nebo vyšší - podle druhu surovin.
  • Sklenice vyndejte na podložku - nesmí být studená, jinak popraskají. Šroubovací uzávěry nezapomeňte dotáhnout.
  • Když sklenice zchladnou, obraťte je dnem vzhůru a prověřte, zda víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
Zavařené ovoce
Zavařit můžete prakticky jakékoliv ovoce
 

Ulehčete si práci


Sterilizujeme proto, abychom usmrtili mikroorganismy. Zavařujte ve speciálním zavařovacím hrnci s teploměrem, kde poznáte, kdy a jak je ovoce hotové.

Po sterilizaci zchlazujte sklenice, zachováte u ovoce jejich přirozenou barvu a ovoce neměkne v horkém nálevu. Zavařeniny stačí horké nalít do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru.

Pozor! Ochutnáváte-li marmeládu nebo nálev, lžičku ihned opláchněte. Sliny by mohly zvýšit riziko kazivosti. Neplňte sklenice nálevem a marmeládou až k hrdlu. Přesvědčte se, zda jsou sklenice v pořádku a nemají poškozený okraj. Stejně tak kontrolujeme i víčka.

Sušené ovoce
Sušené ovoce je nejen dobré, ale také zdravé.

Jiné metody zavařování

 

  • v páře: Do zavařovacího hrnce nalijte tolik vody, aby sahala asi 2 cm pod dřevěnou mřížku (stojan v hrnci, na kterém leží jednotlivé sklence), sklenice tak nejsou ponořeny ve vodě. Hrnec přiklopte poklicí a přiveďte vodu do varu. Pára proudící kolem sklenic steriluje jejich obsah.
  • v mikrovlnné troubě: Do trouby vložte nejvýše čtyři sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujte 10 minut při teplotě 70 W (režim rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít i klasická zavařovací víčka, v mikrovlnné troubě nejiskří!
  • mimo obal: Suroviny zahřejte k bodu varu, chvíli je povařte a horké nalijte do nahřátých sklenic. Uzavřete je a ihned obraťte dnem vzhůru. Pracujte rychle, aby nedošlo k ochlazení.

Také milujete domácí marmelády a kompoty? Svěřte nám své tajné recepty na přípravu těch nejlahodnějších pochoutek z letního ovoce!

Nahoru