
- Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Zmrazení uchová nejvíce vitaminů a dalších důležitých látek. Proto je nejvhodnějším způsobem konzervování ovoce a zeleniny. A navíc je jednoduché. Plody stačí naporcovat do pytlíků a uložit do mrazáku - externí odkaz . Ale pozor! Zejména při pomalém zmrazování dochází k nepříznivým účinkům ledu na tkáně potravin. V mezibuněčných prostorách narůstají velké krystaly, které stahují vodu z okolí a trhají stěny buněk. Při rozmrazení voda vyteče, a ovoce je pak měkké jako bláto. Proto je všeobecně rozšířená představa o tom, že zamrazit ovoce je snadné, mylná. Aby se vše povedlo, je třeba dodržovat několik pravidel:
Důležité jsou i obaly - musí být vodotěsné a minimálně propustné pro vodní páru, aby potraviny nevysychaly. Také nesmějí příliš tepelně izolovat či vinou nízkých teplot křehnout. K mražení ovoce a zeleniny jsou nejlepší polyetylenové a mikrotenové sáčky a fólie. Plody nasypte jen asi do třetiny až poloviny sáčku postaveného do svislé polohy. Pak z něj vytěsněte nebo vysajte všechen vzduch a sáček uzavřete - gumičkou nebo uzlíkem. Pak sáček položte do vodorovné polohy a rozložte náplň v nízké vrstvě. Díky tomu plody zmrznou rychle a uchovají si svou původní formu a chuť.
Tip: Nezapomeňte, že konzervační účinek nízkých teplot trvá jen po dobu zmrazení. Jakmile ovoce nebo zeleninu jednou vyndáte, brzy je spotřebujte - rychle se kazí.
Švestky, meruňky, broskve, banány, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky či šípky - sušit lze prakticky všechno. Vybírejte však jen zralé, chutné a zdravé plody. Ovoce omyjte, popřípadě oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky nebo kolečka a vyberte jaderníky. Je nutné, abyste byli rychlí, aby potraviny na vzduchu nezhnědly. Pak připravené ovoce rozprostřete na sušicí rošty v sušičce na ovoce. Pokud nemáte sušičku, použijte plech s pečícím papírem a vložte do trouby. Sušit začněte při nízké teplotě - asi při 20 °C. Když je prosušené, zvyšte na 50 až 70 °C, ale v závěru teplotu opět snižte. Horko nad 85 °C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů.
Tip: Správně sušené ovoce je pružné až kašovité, ale při stisku s něj neteče žádná šťáva. Nemá být ztvrdlé ani spálené.
Radami, tipy a recepty na správné zavařování bylo už popsáno mnoho knih a webových stránek. Základní fakta jsou však pokaždé stejná:
Sterilizujeme proto, abychom usmrtili mikroorganismy. Zavařujte ve speciálním zavařovacím hrnci s teploměrem, kde poznáte, kdy a jak je ovoce hotové.
Po sterilizaci zchlazujte sklenice, zachováte u ovoce jejich přirozenou barvu a ovoce neměkne v horkém nálevu. Zavařeniny stačí horké nalít do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru.
Pozor! Ochutnáváte-li marmeládu nebo nálev, lžičku ihned opláchněte. Sliny by mohly zvýšit riziko kazivosti. Neplňte sklenice nálevem a marmeládou až k hrdlu. Přesvědčte se, zda jsou sklenice v pořádku a nemají poškozený okraj. Stejně tak kontrolujeme i víčka.
Také milujete domácí marmelády a kompoty? Svěřte nám své tajné recepty na přípravu těch nejlahodnějších pochoutek z letního ovoce!