Upravit stránku
Nevíte jak založit kompost? Začtěte se do našeho článku.
Chcete se vyhnout nákupu průmyslových hnojiv? Řešením je kompost, tedy směs organického odpadu, jež patří mezi nejlepší prostředky, jak zlepšit kvalitu půdy. Léty osvědčené, přírodní a také velmi levné hnojivo zvýší díky cenným živinám úrodnost, a to je hlavní důvod, proč uvažovat o jeho pořízení.

Proč vůbec kompost zakládat?

V průběhu staletí lidé zjistili, že nejlepším hnojivem je to přírodní. A tak je kompost nedílnou součástí mnoha zahrad. Není lepší způsob, jak získat jedinečný humus, než právě z kompostu. Kompost vzniká biologickými procesy jednotlivých složek, převádí je právě na tolik potřebný humus, který je pro rostliny naprosto nezbytný.

Konkrétní výsledky mají podobu větší biologické aktivity půdy, větší počet mirkoorganismů, půda získává účinnější samočistící schopnosti, zlepší se výživa rostlin, značně lepší je i struktura půdy a její kyprost. Půda lépe jímá vodu a zároveň se zvyšuje její záhřevnost. V neposlední řadě obsahuje složky, které mají na svědomí podporu růstu, a další, jež na sebe vážou těžké kovy, které pak neabsorbují rostliny. Tolik dobrého v sobě ukrývá obyčejný přírodní odpad, který můžete využívat pro svou zahrádku i vy.

Pořiďte si kompostér.

Kam mám kompost na zahradě umístit?

Zahradní kompostér můžete založit na kterémkoliv místě zahrady. Je však nutné dodržet několik zásad:

  • Zajistit kontakt kompostu s půdou pod ním, aby k němu měly přístup půdní organismy, které pomáhají rozkladu organických materiálů. Na dno tedy nepatří žádný igelit.
  • Kompost by neměl být vystaven přímému slunci, větru či dešti. Ideálním místem je stín poblíž kořenů, v nejlepším případě černého bezu, olše nebo břízy. Také by kompost neměl úplně vyschnout a lze jej tedy občas lehce zalévat. Stejně tak by ale neměl být přemokřelý, proto je dobré nad něj umístit malou stříšku.
  • Rozměry volte podle velikosti zahrady a výšku naskladňujte přibližně na 150 cm, aby bylo snadné s ním manipulovat.
  • Do kompostu budeme často odnášet odpady, takže by neměl být příliš daleko a měla by k němu vést zpevněná cestička.

Jak na založení kompostu?

Základ pro dobrou úrodu získáte opět ze své zahrádky, případně i z kuchyně - každý organický odpad se časem rozloží a vy jej můžete znovu využít. Základem kompostu je první a výchozí vrstva hnědého odpadu, kterou byste měli začít, bohatě postačí 15 cm vrstva. Poté na něj položte vrstvu odpadu zeleného. Pamatujte, že odpadové vrstvy v kompostu by se měly střídat. Důležité je, abyste zachovali poměr vrstev odpadu. Na jeden díl zeleného odpadu, připadají tři díly odpadu hnědého.

Zelený odpad, to je například ovoce a zelenina, čerstvá tráva, čerstvé listí, hnůj, močůvka, kávový lógr, čajové zbytky. Hnědý odpad zahrnuje suché listí, slámu, novinový papír, obaly a skořápky od vajíček, papírové utěrky a ubrousky, lepenky, piliny, třísky, kůru, rozdrcené větvičky, ořechové skořápky.

Co do kompostu rozhodně nepatří: kosti a zbytky masa, pecky, slupky z tropického ovoce, popel z uhlí, plevel, větve z tújí, rostliny napadené chorobami, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, potištěný papír (časopisy), kočičí, psí a lidské výkaly, pleny.

Zkvalitněte půdu na vaší zahrádce. Založte kompost.

V čem kompost založit?

Nezáleží na tom, jaký bude mít kompost tvar, ale na třech základních faktorech – vzduch, teplo a vlhkost. Volte proto kompostér s otvory na všech stranách. Vzduch se musí dostat i do jádra celé hromady. Dejte pozor, aby otvory nebyly příliš velké a vzniklá zemina z nich nevypadávala.

  • Dřevěný – Vypadá přirozeně, vyrobit si ho můžete sami z vlastních zásob. Nevydrží ale navždy, na materiál působí vlhkost a organismy. Vyložte ho proto folií nebo ho natřete ochrannými prostředky na dřevo. Tím prodloužíte trvanlivost tohoto materiálu.
  • Drátěný – Pokud použijete na výrobu kompostéru drátěné pletivo, vyložte stěny lepenkou nebo netkanou textilií. Vhodné pletivo má oka přibližně 3 cm velká, plot působí nenápadně. Jeho výhodou je cenová přijatelnost.
  • Plastový – Pro uzavřené kompostování se používá tento typ. Zabere minimum místa, kompostovat můžete i na balkoně. Koupíte ho v zahradnických potřebách.

Kdy je kompost zralý?

Kompost můžeme použít zhruba za půl roku. Abychom si mohli být jisti, že dostatečně vyzrál, je dobré jej jednou až dvakrát překopat, čímž se kompost provzdušní a načechrá. Opravdu vyzrálý kompost nám vznikne zhruba za rok od začátku kompostování. Vyzkoušejte urychlovač kompostu.

Správné používání kompostu

Kompost je kvalitní organo-minerální hnojivo, kterým jsou do půdy navraceny všechny cenné živiny. Na rozdíl od minerálních hnojiv dodáváme do půdy také velmi důležitou organickou hmotu, tedy především humus. Ten velmi dobře působí na vlastnosti půdy. Vyzrálý kompost nejčastěji zapravujeme mělce do půdy. Přibližně se dává 1-2 cm vrstva ročně. Pokud máme méně zralý kompost, použijeme jej jako mulč, který do půdy nezapravujeme. Tento mulč může potlačit růst plevelů.

Když kompost nevypadá tak, jak by měl…

Může se stát, že do kompostu přidáte něco, co do něj úplně nesedne, případně vám namokne, vyschne, a tak dále. Podíváme se na to, co jednotlivé „příznaky“ znamenají, a jak je odstranit.

  • Zapáchá – Na vině je buď špatné složení, nebo nedostatek vzduchu. Zkontrolujte tedy, jestli je kompost provzdušněn. Máte-li špatný kompostér nebo pravidelně nepromícháváte jeho obsah, odpad hnije. Pokud je vzduchu dost, přidejte hnědý materiál – větve, listy, piliny, lepenky. Tím dodáte kompostu uhlík.
  • Neprobíhá rozklad – Je příliš vysušený. Zalijte ho vodou a dodejte mu dostatek dusíku ze zbytků zeleniny a ovoce či posekané trávy.
  • Kompost láká živočichy – Použijte uzavřený kompostér. Drobné mušky však vašemu kompostu nijak neškodí.
  • Kompostování je příliš pomalé – Přidejte trochu půdy nebo už hotový kompost. Použít můžete i příměsi, které tlení aktivují - např. močůvka nebo speciální urychlovače kompostů.

Máte na zahradě také kompost? Podělte se s ostatními čtenáři o to, jak o něj pečujete a jak ho udržujete. Napište nám do diskuze své připomínky.

Nahoru

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti