Upravit stránku

Vůně uzeného se může linout i vaší zahradou. Postavte si vlastní udírnu. Poradíme vám, jak ji jednoduše sestavit. Za víkend máte hotovo. Kouř umí maso, sýry nebo ryby upravit na opravdové pochoutky. Tak odhoďte obavy, vaši novou udírnu vám každý soused pochválí.

Po domácím uzení jste vždy toužili, ale stavby jste se báli? Přinášíme vám srozumitelný návod. Stavba udírny není žádná věda. Nejprve se musíte rozhodnout, jak bude udírna vypadat. Zkušení odborníci doporučují, nestavět topeniště hned u udící komory. Vaše nová udírna se tak bude skládat ze tří částí - ohniště, horizontálního kouřovodu a udící komory.

Naplánujte si velikost udírny a vyznačte si provázky půdorys na pěkném koutě zahrady, kde rádi posedíte. Myslete také na snadný přístup, abyste si zbytečně nekomplikovali obsluhu. Topeniště pro oheň navrhněte zhruba 1 - 2 metry od udící komory. Mělo by být lehce ve spádu, aby kouř hezky stoupal vzhůru. Vykopejte základy, které musíte vybetonovat.

Použijte šamotové cihly

Na řadu přichází vyzdívání kvalitními šamotovými cihlami. Vyzděte celý kouřovod a topeniště.Doporučujeme vám kamnářskou maltu. Topeniště nezapomeňte osadit dvířkami, kudy budete přikládat. S cihlami si vyhrajte, ať rohy dobře sedí. Udírna musí být stabilní.

Čeká vás poslední část udírny, tzv. boudička, kde se věší maso. Šamotovými cihlami vyzděte pár prvních základních řad. V kamnářství si pořiďte plechovou udící komoru, kterou usaďte na základ a obestavte. Stavba udírny se obejde i bez plechové komory, jen pamatujte, že musíte počítat z kovovými tyčemi na zavěšení háků, roštem na odpadlé kousky a nádobou pro odkapávání tuku.
Boudička, kde se věší maso - vetr.cz

Vyberte si kvalitní udírnová dvířka z litiny. Ke špičkám na trhu patří dobře těsnící dvířka v několika vrstvách s izolací. V každých dobrých dvířkách je zabudovaný teploměr. Sledovat teplotu je velmi důležité. Okamžitě regulujete hoření, uzené masíčko zůstává pod kontrolou.

Udírnu nejprve zakuřte naprázdno

Udící komoru zakončíte komínkem. Odkouřenímůžete ovládat díky klapce, na kterou přivařte řetízek na tahání. Zručnější kutilové zvládnou postavit i stříšku s taškami. Pokud si ale nevěříte na sestavení krovu, stříška není nutná. Jde pouze estetické vylepšení. Poslední krok, omítka, musí být žaruvzdorná.

Hotovou udírnu nechte vyschnout a několikrát v ní zatopte bez masa. Naprázdno zakouřená udírna je připravená na první slavnostní uzení. Orosené pivečko a teplé uzené, zasloužená odměna za vynaloženou námahu. Už se vám sbíhají sliny?

Máte zlepšovák na stavbu udírny? Podělte se o něj v diskuzi pod článkem.

Nahoru